Dialogværksteder i Folkeskolen

Uenighedsfællesskaber og demokratisk dannelse

Uenighed er en afgørende forudsætning for vores demokratiske samfund. Hvis vi var enige om alt, behøvede vi ikke demokratiet! Erkendelsen af uenighed kræver samtale, nysgerrighed og selvindsigt. 

Fredens Hus i Gellerup tilbyder gratis dialogværksteder for udskolingen i Aarhus Kommune. To dialogpiloter faciliterer to lektioners værksted, hvor en række samtaleøvelser med fokus på tro, religion og livssyn bidrager til:

  • Et trygt rum for refleksion: Vi skaber en sikker ramme, hvor eleverne kan øve sig i at udtrykke deres synspunkter og lytte til andres.

  • Styrket identitet og selvtillid: Gennem leg og samtaleøvelser styrkes elevernes selvtillid og nysgerrighed på eget og andres tro, religion og livssyn.
  • Demokratisk dannelse: Vi klæder eleverne på til aktiv deltagelse i samfundet ved i en tryg ramme at træne dem i at navigere i forskellighed.
  • Respektfuld dialog: Eleverne lærer at føre nysgerrige og kritiske samtaler og at indgå i respektfulde og ligeværdige relationer på tværs af tro, religion og livssyn.

Hvad siger lærerne, som har prøvet dialogværksted:

Dialogværkstederne bidrager i høj grad til at styrke samtalekulturen i klasserne, hvor flere elever kommer til orde. Værkstederne understøtter folkeskolens fællesmål og kan integreres i forskellige fag som kristendom, samfundsfag og dansk. 

Fredens Hus stiller undervisningsmateriale til rådighed, så læreren kan fortsætte arbejdet med temaerne efter dialogværkstederne.

Unge dialogpiloter som rollemodeller

Vores dialogpiloter er unge voksne, der er blevet trænet i at deltage i of facilitere dialogen om tro, religion og livssyn. De fungerer som rollemodeller for den gode og ærlige samtale og faciliterer dialoger der åbner for nye stemmer og temaer i klasserummet.


I Fredens Hus i Gellerup har vi adskillige års erfaring at, at med enkle værktøjer, trygge rammer og når vi sammen sætter gode spilleregler for dialogen åbner den eksistentielle samtale om vores forskellige tro og livstolkninger for relationer og fælles liv på en ny måde der gør verden større og mere mangfoldig og tryg. Derfor tilbyder vi dialogværksteder for udskolingen i det kommende skoleår 2024-25.

Er du interesseret i at planlægge et dialogværksted i udskolingen: 
kontakt Minou Eyermann: Minou(at)fredenshus.org